top of page

Tourberichten

De afgelopen weken konden we eindelijk weer op bezoek bij de makers van onze wijnen: wat een mazzel!

 

Het werden stuk voor stuk bijzondere bezoeken. Nu eens omdat het een eerste bezoek aan het domein betrof. Dan weer omdat we zulke bijzondere nieuwe wijnen of jaargangen proefden, dat ze meteen een plek in het assortiment kregen.

Le Fief Noir

219354290_3878122682309747_8893692946325618722_n_edited.jpg
De tour start op 23 juli bij Dominique Sirot van Le Fief Noir in de Loire. We komen op een vrijdagmiddag bij hem aan, en het weerzien is fijn. Door COVID-19 waren zowel een bijzonder gezamenlijk evenement als de verschillende wijnbeurzen aan het begin van dit jaar in het water gevallen. Nu we alle drie de nodige vaccinaties “achter de kiezen hebben” kunnen we vrijuit met elkaar op stap. Een rit naar de wijngaarden hoort daar altijd bij. Dominique laat ons zien hoe de hagel en vorst van het voorjaar hebben huisgehouden in wijngaarden. In dat jaargetijde groeien de knoppen, en de kou heeft daar een flink stokje voor gestoken. Veel knoppen zijn vernield, andere zijn beschadigd, met als gevolg veel minder en deels kleinere en dunnere trossen dan in andere jaren.
221905008_3878122815643067_724577852253267220_n.jpg
Na dit koude voorjaar volgden extreem natte juni- en julimaanden, gevolgd door plotselinge warmte. Ideale omstandigheden voor de meeldauw, en die heeft dan ook flink toegeslagen. We zien veel aangetaste bladeren en trossen. Forse tegenslagen na een door COVID zwaar 2020 en begin van 2021, waarin beurzen werden gecancelled en restaurants gesloten.
 
Dominique en zijn compagnon Alexis Soulas bleven ondernemend als altijd, breidden hun collectie terracotta amphoren uit en maakten er 3 fantastische nieuwe wijnen in: een heel verfijnde orange wine van 100% Chenin, een heerlijk smaakvolle rosé (grolleau, gamay en pinot d’aunis) en een fruitige rode wijn van 100% pineau d’aunis. Binnenkort in de webshop.
Last but not least worden we het eens over het menu voor een bijzonder evenement: het wijnmakersdiner met Dominique, op 30 oktober in LOFT (Den Haag).
Clos de la Molénie
20210728_154301_edited.jpg

Na de bijzondere start in de Loire volgt op 26 juli meteen een nieuw hoogtepunt van de tour: het bezoek aan het 5 ha tellende domein van Sylvain en Kim Destrieux in Ruch, vlakbij St. Emillion.

We maakten eind januari van dit jaar online kennis met Sylvain tijdens de (uitsluitend) digitale Millesime Bio 2021, en waren onder de indruk van de zes wijnen die hij ons na dit gesprek toestuurde.

Nu zien we op welke prachtige plek Kim en Sylvain hun wijnen maken. Bovendien hebben we plenty tijd om te praten over de manier waarop ze werken, en over de redenen waarom.Natuurlijk, vakkundig en heel precies, daar komt hun manier van werken in het kort op neer.

Zo worden biodiversiteit en biodynamische en phytotherapeutische middelen ingezet om ervoor te zorgen dat de wijngaard en de wijnranken zelf zo sterk mogelijk zijn en -wanneer er toch een behandeling nodig is- die ook uit de natuur zelf te halen. Sylvain en Kim plukken de druiven - cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en malbec, sauvignon blanc en semillon - bij een zo hoog mogelijke rijpheid. Hiermee onderscheiden ze zich van veel andere wijnmakers in de regio. Een deel van de pluk gebeurt handmatig.

Na de fermentatie in roestvrijstalen tanks volgt de rijping in een jaar oude of nieuwe barriques, acaciahouten vaten, terracotta amphoren of zandstenen eieren. De keuze voor acacia is ingegeven door de wens om bitters in de wijnen te behouden. Die geven lengte aan de witte wijnen.

 

225636707_3892235687565113_7885994195190623152_n.jpg

We mogen mee de nieuwgebouwde cave in om een serie wijnen uit het vat en de amphoren te proeven tijdens hun rijping. Wat een feest! Hoewel de meeste nog enkele maanden te gaan hebben voor de botteling is al goed te proeven, dat ook deze nieuwe wijnen de bijzondere mix van verfijning en complexiteit hebben die ook de eerste zes gebottelde wijnen van het domein kenmerken. Bij een van de nieuwe rode (“Integrale”) rijpen ook de steeltjes van de druiven mee. Ze geven mooie tannines en structuur aan de wijn.

We schuiven aan bij het diner en proeven nieuw wit (“Tartas”), dat een aantal maanden houtrijping heeft gehad. Ook hier weer fruit, complexiteit en heerlijke verfijning.

We genieten van de gastvrijheid en de heerlijke wijnen. Rozig lopen we terug naar de 200 meter verderop gelegen chambres d’hôtes. Best fijn, dat we daar een kamer hebben ;).

 

De volgende ochtend besluiten we het volledige assortiment van het domein te gaan voeren, en maken afspraken voor een bijzonder project in 2022.

Domaine de Herrebouc
228177864_3895608807227801_83133230615188014_n.jpg

De volgende dag staat in het teken van een tweede “bezoek-debuut”. We rijden naar de Gers voor een wijnlunch bij het eeuwenoude Domaine de Herrebouc.

Hélène en Carine ontvangen ons hartelijk. We starten met een korte rondleiding in de cave, waar kunst een prominente plek heeft. Het is overduidelijk, dat de wijnmaaksters graag evenementen hosten en bezoekers ontvangen. We zien op verschillende plekken informatieve plakkaten, en allerlei spelletjes waarmee jong en oud zich kunnen vermaken. In voorbereiding is een professionele keuken waar Hélène en Carine de komende jaren evenementen op het snijvlak van wijn en koken gaan organiseren. We wandelen naar de honderden meters verderop liggende wijngaarden. “Slechts” 18 van de 50 ha van het domein zijn wijngaarden. Op de overige landerijen groeien andere gewassen, waaronder de cannabis.

De wijnmaaksters laten zien waar de tien verschillende druiven – de petit manseng en gros manseng, merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon, syrah, tannat, colombard, sauvignon gris en ugni blanc – groeien. Ook hier heeft de meeldauw huisgehouden, zij het iets minder heftig dan in de Loire.

 

Het betekent veel extra werk, vooral voor de pluk, die vaker dan gewoonlijk met de hand zal moeten gebeuren om de goede druiven te kunnen selecteren. 

 

Een uitgebreide en gulle proeverij volgt. We proeven maar liefst 15 wijnen van uiteenlopende samenstelling, jaargangen en vinificatiemethoden, en bespreken de verschillen. Een les in de kenmerken van de druiven, maar ook in de essentie van biodynamisch wijn maken.

 

Karaktervolle wijnmaaksters, karaktervolle wijnen.

We besluiten ook van dit domein nieuwe wijnen aan het assortiment toe te voegen.

228780195_3895608900561125_843447924494858020_n.jpg
Flitsend door de Languedoc:
Domaine du Grès Vaillant en Domaine Vordy
2F3CB48F-5691-4884-A11E-E924BBADCAB9_1_201_a.jpeg

Vanwege omstandigheden doen we tussendoor een retourtje Nederland, waardoor de tijd voor de wijnmakersbezoeken in de Languedoc flink wordt ingekort. We rijden in een dag vanuit Bergerac langs Saint-Polycarpe (aan de voet van de Pyreneëen) en Minerve naar Caseneuve in de Luberon.

Dat betekent een klein uurtje voor het bezoek aan Laurent en Aigline van Domaine du Grès Vaillant. Het hindert niet. De route en omgeving zijn in een woord fenomenaal, en het is leuk om hen even te spreken en en passant een ronde te doen over de biologische markt die de wijnmakers vandaag hosten. Het seizoen verloopt hier gelukkig goed, na een door COVID pittig jaar. Hoewel de koude ook hier een rol heeft gespeeld valt de meeldauw mee. Bovendien loopt de verkoop lekker, altijd fijn om te horen. We proeven een aantal ons bekende wijnen (altijd fijn, er wordt hier zoveel moois gemaakt) en Laurant kondigt een zending proefflessen van nieuwe jaargangen aan.
We zijn benieuwd!

0201DEBB-78D6-4523-8CB4-4CC972CD7169_1_201_a.jpeg

De rit voert verder naar de ruige Minervois, het is geweldig om Carcassonne opeens in beeld te krijgen, en alle verdere bekende plaatsen te passeren, op weg naar Minerve. Daar liggen de wijngaarden er prachtig bij op de rotsachtige hoogten. 

We spreken Thibaut, en proeven nieuwe jaargangen van de witte Los Gals en van een aantal rode. Wat worden hier toch een heerlijke wijnen gemaakt. 

Aan het einde van de middag zwaaien we af, met nog zo'n drie uur te gaan naar Caseneuve. Daar wacht een heerlijk vakantieverblijf, van waaruit we nog twee bezoeken zullen doen.

Botteltijd bij Château Rochecolombe

Het regent dat het giet als we aankomen bij het statige Château Rochecolombe in de Ardèche.

Wijnmakers Roland en Florence begroeten ons in de cave, waar de rode wijnen gebotteld worden. De wijnmakers hier hebben een goed jaar: door de bijzondere ligging van het domein hebben de kou en de overvloedige regenval hen niet getroffen, sterker nog: het moment van de oogst nadert rap. 

Kortom: het jaar 2021 is "prometteur" (veelbelovend).

In de proefruimte constateren wij, dat 2020 dat in elk geval voor de witte ook moet zijn geweest.

We krijgen zowel de Côtes du Rhône 100% Clairette als de Côtes du Rhône 100% Viognier in het glas en zijn voor beide "om": wat een heerlijk fruit èn frisheid.
Die kunnen meteen in het assortiment. 

Finalement: Château Les Eydins

De laatste etappe brengt ons tot ons grote plezier bij "onze" wijnmaker van het eerste uur, Serge Seignon. We zijn te gast in zijn verstilde cave met barriques (225-liter eiken vaten) en demi-muids (grote eiken vaten) en het betonnen ei. Hier staat Serge als eerste van onze wijnmakers voor de camera om zelf zijn wijnen te introduceren.
 

Uiteraard praten we ook bij. Er wordt gebouwd bij de cave, om meer opslagruimte te creëren. En de druiven doen het prima dit jaar.

Sowieso laat Seignon zich niet snel omblazen door de jaarlijkse wisselingen in de weersomstandigheden. "All in the game".

We proeven de L'Ouvière Blanc 2020, wat een mooie jaargang, en besluiten die opnieuw in de serie Eydinswijnen in ons assortiment op te nemen. Zo'n heerlijke blend van 50% Vermentino, 30% Grenache en 20% Rousanne. 

Daarnaast proeven we de nieuwe jaargang van de rode L'Ouvière: ook weer klasse. Heerlijk zwart fruit, maar ook de zwarte olijven en kruidigheid die zo bij dit gebied horen. 

Kortom: een Grande Finale van een heerlijke Tour.


Wat een mazzel dit te kunnen doen.

bottom of page